En utställning som handlar om läsning, och läsprocessen, vad handlar den om egentligen? Att läsa är inte bara att läsa, vi måste lära oss det, men vi människor föds med möjligheten. Låt oss fortsätta ta vara på den.
"Om du inte läser en bok, kan du inte läsa en bok" sa Artur Lundkvist en gång. Så sant. För att få det mesta möjliga ut av utställningen behöver man kunna läsa. Men man kan också behöva ingångar. Här finns alla förutsättningar för läsning genom tiderna, här finns alfabetets historia, pennans historia, lite språkhistoria, språkfilosofi och bara små kluriga saker om läsning som man inte tänker på i vardagslag. All denna inspiration kommer från Alberto Manguels bok om läsning. Du behöver inte ha läst boken för att se utställningen, men kanske vill du läsa den när du går härifrån.
Att besöka utställningen är en upplevelse. Det kan vara som att öppna en bok som inte man vet var den börjar eller slutar. Man kan behöva hjälp. Att komma med en oförberedd klass kan innebära förvirring. Men det finns hjälp.
Utställningen är inte bara en titta-utställning utan lika mycket en göra-utställning. Vissa av övningarna kan man pyssla med på plats (det finns ett bord att arbeta vid) men en hel del av övningarn är förslag till dig som pedagog om hur du kan arbeta vidare i klassrummet eller rent av ute, med språk, ord och tankar.
Som lärare eller pedagog kan få mer ut av utställningen om du bokar en visning. Hör av dig till det bibliotek/utställningsarrangören som för tillfället hyser utställningen.
Vi som har producerat utställingen vill att den ska användas.
Mia Dimblad och Ann Hingström