fredag 7 oktober 2011

Läsning över all bräddar

En utställning om läsning? Kan man göra det? Ja, det kan man och den finns just nu på Hässleholms bibliotek. Ett försök att gestalta och bredda både upplevelsen och visa på komplexiteten i den handling som läsning innebär. För är det inte så att alla våra sinnen är inblandade i läsprocessen? Synen genom ögonen, som registrerar och tar in texten och berättelsen. Hörseln som återger klangen av texten inne i oss. Känslorna väcks i samklang (eller motklang) på det vi läser medan smaken av orden rullar runt i munnen. Och varför kan man inte säga att ord, texter, kan dofta? Inget kan väcka våra minnen som lukten från vår barndom eller ett ord som vi evigt förnippar med en stank klibbar outplånligt fast vid oss.
Bilderna, föreställningarna om orden och språket, finns lagrade i oss och väntar bara på att tas i bruk. Vi skapar egna bilder när vi läser och de är något som forskarna bara är i början av att utforska. Det har hänt en del med läsforskningen de senare åren, men ännu omfattar vi inte hela bilden av vad det är som händer med oss när vi läser (och kanske tur är det, det sjätte sinnet är säkert också inblandat). Men säkert är, det händer något när man läser!

J.J Rousseau skrev i Emile (eller Om uppfostran):
Man lägger stor möda vid att försöka nya metoder för att lära att läsa; man uppfinner läsmanskiner, bokstavstavlor, ja, man förvandlra barnkammaren till ett helt boktryckeri (...) Vilket elände! Ett mycket bättre medel som man alltid glömmer, är önskan att lära läsa. Ingiv barnet denna önskan, så behövs det varken maskiner eller klotsar, ty då duger vilken metod som helst (...) Jag vill endast tilläga ett enda uttalande, som uttrycker en viktig grundsats. Det lyder; man når vanligen både sökrast och fortast det, som man icke brådskar med att uppnå. (från svenska översättningen 1917)

Läsning så enkelt och så svårt. Så mycket utgår från den och kopplingen till dess egen historia är samtidigt mänsklighetens. En utställning kan bara omfatta en droppe i havet av allt detta men om den kan få oss att snudda vid insikten om vad läsning innebär har vi en början.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar