tisdag 6 december 2011

Varning! Läsning pågår - turné på gång

Kulturrådet ger fortsatt stöd till utställningen för en handledning och för att att den ska kunna turnera runt i Skåne under 2012. Det glädjande beskedet kom i dagarna på Kulturrådets hemsida. Imorgon, den 7 dec, kommer 13 bibliotek från hela Skåne till Hässleholm för att titta och begrunda om Varning! Läsning pågår kan vara något för deras bibliotek.

Utställningen är uppbyggd med rutor som alla berättar sin del av läsningens historia. För länge sedan fanns det några feniciska handelsmän som var trötta på att egypterna hade monopol på hieroglyferna och inte delade med sig av sina skrivtecken. De utvecklade en av mänsklighetens mest geniala uppfinningar, alfabetet! 28 i sig meningslösa tecken som tillsammans kan användas till alla ord vi behöver skriva ner och dessutom på så många olika språk.


Här i norr var vi inte sena att skapa vårt eget alfabet, runorna, nedristade på bokträstavar, därav det svenska ordet bokstav. De försvann dock från scenen med kristnandet och latinet.


Vad hade hänt med den västerländska civilisationen om vi lyssnat till Homeros som tyckte att det skrivna orden inte på något sätt kunde mäta sig med den ädla talekonsten, eller om ingen bemödat sig med att skriva ner Shakespeares texter?


























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar