tisdag 20 december 2011

Utställningen tackar för sig på Hässleholms bibliotek

Nästa gång dyker den upp i Eslöv och det är bara början. Som det ser ut just nu är hela 2012 (förutom sommaren, Lomma hallåå!) inbokad för Varning! Läsning pågår.
Vi får leva med bilderna tills nästa gång. Vi har bildat en grupp på Facebook, för dem som kommer att ha utställningen på sitt bibliotek framöver har . Välkommen dit!



























tisdag 6 december 2011

Varning! Läsning pågår - turné på gång

Kulturrådet ger fortsatt stöd till utställningen för en handledning och för att att den ska kunna turnera runt i Skåne under 2012. Det glädjande beskedet kom i dagarna på Kulturrådets hemsida. Imorgon, den 7 dec, kommer 13 bibliotek från hela Skåne till Hässleholm för att titta och begrunda om Varning! Läsning pågår kan vara något för deras bibliotek.

Utställningen är uppbyggd med rutor som alla berättar sin del av läsningens historia. För länge sedan fanns det några feniciska handelsmän som var trötta på att egypterna hade monopol på hieroglyferna och inte delade med sig av sina skrivtecken. De utvecklade en av mänsklighetens mest geniala uppfinningar, alfabetet! 28 i sig meningslösa tecken som tillsammans kan användas till alla ord vi behöver skriva ner och dessutom på så många olika språk.


Här i norr var vi inte sena att skapa vårt eget alfabet, runorna, nedristade på bokträstavar, därav det svenska ordet bokstav. De försvann dock från scenen med kristnandet och latinet.


Vad hade hänt med den västerländska civilisationen om vi lyssnat till Homeros som tyckte att det skrivna orden inte på något sätt kunde mäta sig med den ädla talekonsten, eller om ingen bemödat sig med att skriva ner Shakespeares texter?


























onsdag 23 november 2011

Utställningen tillgänglig igen

Idag onsdag 23 november har hela bibliotekets bottenvånging kunnat öppnas igen så nu är det fritt fram att besöka utställningen. Skönt!
Ta tag i en berättarkudde och sätt igång din berättelse!

fredag 18 november 2011

Vilande utställning




Just nu vilar utställningen tryggt under plastskynken medan de sista säkerhetsnäten spänns upp i taket. Idag, fredag 18 nov, öppnade biblioteket igen till glädje för många men tyvärr är delar fortfarande avstängda. T ex de delar där utställningen står. Det kan röra sig om ytterligare några dagars otillgänglighet. Däremot är det helt säkert att den är öppen för visning den 7 december under seminariet. Anmälningen är nu stängd och vi är glada för det intresse som finns för att utställningen ska fortsätta sin resa ut i Skåne. Det kastas även blickar från andra sidan Sundet!




fredag 4 november 2011

Inbjudan till seminarium kring utställningen Varning! Läsning pågår





Under hösten har ”Varning! Läsning pågår - en utställning med läsning i fokus” stått på Hässleholm Stadsbibliotek. den kommer att finnas kvar där till efter den 7 december då ett seminarium för bibliotek som är intresserade av att hysa utställningen under nästa år.


Besökarna har mötts av en färgglad och unik upplevelse, intressant ner till minsta detalj.
Vad är läsning? Vad behöver man för att kunna läsa? Vad händer när man läser?
Utställningens olika delar erbjuder massor av verktyg för att sätta läsningen i fokus och ge inspiration till skapande verksamhet för både vuxna och barn. Inte minst öppna för möjligheter att skapa en upptäcktsresa bakåt i tiden då läsningens historia omfattar även alfabetets, språkets, bibliotekens, skrivkonstens och varför inte, människans egen historia.
Utifrån Alberto Manguels bok ”En historia om läsning” har utställningsdesignern Ann Hingström skapat en utställning som inte bara är ordning och läsbarhet utan också skönhet, oväntade upptäckter och mysterier. Den kan nu komma till ditt bibliotek!

Är du intresserad? Då är du välkommen till Hässleholm den 7 december 9-12

09.00 Samling på biblioteket och visning av utställningen
09.45 Fika med diskussion om hur utställningen har fungerat och skulle kunna användas
10.45 Vad är böcker och vad gör de? Föreläsning av Kristina Lundblad, Lunds universitet
Litteraturens gränssnitt, relationen mellan böcker, litteratur och läsning

Anmäl dig senast den 30 november 2011 i Kultur Skånes kalendarium.
Kontakta Karin Ohrt, utvecklare litteratur och bibliotek, om du vill ha mer information. Du hittar kontakten i kalendariet via länken ovan.

Utställningen stängd då biblioteket är stängt



Som en följd av att Stadsbiblioteket håller stängt är inte heller utställningen tillgänglig för besökare. Tyvärr. Vi hoppas på att kunna öppna igen måndagen den 14 november. mer info kommer.



Ps! Villebara visa en bild på hur det såg ut i kojan efter en helg. det fanns tydligen mycket tillgängligt interaktivt material i utställningen, även om det inte var meningen att det skulle användas så här kreativt.

måndag 24 oktober 2011

Tema läsning X2

Att förstå vad andra menar - filosofiska samtal med unga
Föreläsningen på Stadsbiblioteket den 26 oktober

Liza talade mycket om sin metod för att samtala med barn i större grupper och i klassen på sin Hon kom inte så mycket in på det här med relationen förälder/barn och hur man kan argumentera med sin tonåring. Men här kommer det material som Liza lovade att bidra med efter sin föreläsning.

Liza Haglunds powerpoint som direktlänk i pdf. Håll tillgodo.

Sísta delen i Tema läsning är
Bilderbok+konst=Sant med Agneta Edwards, författare till boken Bilderbokens mångflad och möjligheter, och Elisabeth Alsheimer, konstråd i Helsningborgs stad, den 9 november. Då biblioteket är stängt kommer föreläsningen att äga rum i Blå salongen. Bilderboken kan vara en konstupplevelse och föreläsarna kommer att ha ett lustfyllt samtal om bildens betydelse för barn. Välkomna, biljetter säljs vid dörren

tisdag 11 oktober 2011

Pimpa och scrapa din personliga skrivbok

Kom till stadsbiblioteket och utställningen på lördag 15 oktober kl. 13-15
Tillsammans med Lilian Agemark, pimpexpert och förgänglighetskonstnär, får vi tips och hjälp med att skapa sin personliga skrivbok. Special guest är ingen mindre än graffitiexperten Oskar Olsson.
För ungdomar 13-15 år, ingen föranmälan. Materialkostnad 10 kr.
Arrangemanget (utan Oskar Olsson) kommer att ges för vuxna den 18 okt kl. 19 under den ”smala” kulturveckan.

Tre fantastiska kvinnor på samma scen i Hässleholm

Hur är det möjligt att tre intressanta och kända kvinnor framträder på en scen i Hässleholm framför en publik på ca 50 personer med plats för 150? Var det regnet som hindrade? att det var en måndag? Vad än anledningen var, vi som var där fick en mycket intressant och bitvis oerhört stark upplevelse förmedlad av författaren och journalisten Åsa Moberg, radiojournalisten och författaren Helena von Zweigbergk och dramatikern och författaren Lou Kauppi. Det skulle handla om litteraturens och berättelsens kraft i samband med psykisk ohälsa och det fick vi starka exempel på av alla närvarande. Vilka samband finns mellan litteratur och psykisk ohälsa? Vad finns det för mening med att berätta om sin egen situation? Åsa tog upp reaktioerna och skillnaderna i bemötande av vården före och efter att boken Adams bok kom ut. Hon överväldigades av alla de berättelser hon fick av andra efter att hon och sambons berättelse publicerats. Helena reflekterade kring att en diagnos är kommer uppifrån medan en medmänniskas berättelse gör att man kan och vill identifiera sig och få en kontakt med en mänsklig motsvarighet och inte en kliniskt beskrivning. Man kommer ifrån ni- och dom-perspektivet. Det är också via den levande berättelsen som vi får tillgång till en annan människa och kan förstå vad som händer inifrån. Det finns inga sjukdomar det är så tyst om som de psykiska. Detta trots att 15% av befolkningen någon gång behöver professionell hjälp för sin psykiska hälsa. Kort sagt, berättelserna ger oss hela människan, inte bara det som är sjukt. intressanta böcker som togs upp var Simone de Beauvoirs Det andra könet i nyöversättning av Åsa Moberg, en bok som fortfarande framstår som den mest systematiska genomgången av historien om kvinnan i ett genuspespektiv. Inte minst förståelsen och kopplingen av historien kring flickors ätstörningar och självskadebeteende till medeltidens formaliserande av det kvinnliga lidandet, helgonkulten. Lou visade ett utdrag ur sin pjäs Bergsprängardöttrar, en pjäs som Åsa tog fram som en av sina starkaste, helt förutsättningslösa, kulturupplevelser, och inslaget vi fick se gav definitivt mersmak. Lou talade om bemötande i vården och behovet av samarbete mellan olika vårdformer. De broar som finns inte används i den utsträckning de skulle kunna, där kultur som en sådan bro skulle kunna binda samman och spela en större roll i vården. Missbruk och psykisk ohälsa hör ihop, men tyvärr inte inom kriminalvården.
En dåre fri av Beate Grimsrud, Ann Heberleins bok Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva (Hennes nya kommer i dagarna Ett gott liv, en antiromantisk bok och en hyllning till den grå vardagen, enligt Åsa Moberg) Janets Frames "Mot ännu en sommar", hon är fenomenal på att skildra psykisk sjukdom inifrån.
Världen kändes större när man lämande salen på Statt en mörk kulen kväll i oktober.

fredag 7 oktober 2011

Läsning över all bräddar

En utställning om läsning? Kan man göra det? Ja, det kan man och den finns just nu på Hässleholms bibliotek. Ett försök att gestalta och bredda både upplevelsen och visa på komplexiteten i den handling som läsning innebär. För är det inte så att alla våra sinnen är inblandade i läsprocessen? Synen genom ögonen, som registrerar och tar in texten och berättelsen. Hörseln som återger klangen av texten inne i oss. Känslorna väcks i samklang (eller motklang) på det vi läser medan smaken av orden rullar runt i munnen. Och varför kan man inte säga att ord, texter, kan dofta? Inget kan väcka våra minnen som lukten från vår barndom eller ett ord som vi evigt förnippar med en stank klibbar outplånligt fast vid oss.
Bilderna, föreställningarna om orden och språket, finns lagrade i oss och väntar bara på att tas i bruk. Vi skapar egna bilder när vi läser och de är något som forskarna bara är i början av att utforska. Det har hänt en del med läsforskningen de senare åren, men ännu omfattar vi inte hela bilden av vad det är som händer med oss när vi läser (och kanske tur är det, det sjätte sinnet är säkert också inblandat). Men säkert är, det händer något när man läser!

J.J Rousseau skrev i Emile (eller Om uppfostran):
Man lägger stor möda vid att försöka nya metoder för att lära att läsa; man uppfinner läsmanskiner, bokstavstavlor, ja, man förvandlra barnkammaren till ett helt boktryckeri (...) Vilket elände! Ett mycket bättre medel som man alltid glömmer, är önskan att lära läsa. Ingiv barnet denna önskan, så behövs det varken maskiner eller klotsar, ty då duger vilken metod som helst (...) Jag vill endast tilläga ett enda uttalande, som uttrycker en viktig grundsats. Det lyder; man når vanligen både sökrast och fortast det, som man icke brådskar med att uppnå. (från svenska översättningen 1917)

Läsning så enkelt och så svårt. Så mycket utgår från den och kopplingen till dess egen historia är samtidigt mänsklighetens. En utställning kan bara omfatta en droppe i havet av allt detta men om den kan få oss att snudda vid insikten om vad läsning innebär har vi en början.

fredag 30 september 2011

Sveriges första läsambassadör för unga utsedd

Författaren och tecknaren Johan Unenge har av Kulturrådet fått utmaningen och uppgiften att bli den första svenska ambassadören för ungas läslust. Motiveringen
från juryn löd;
”Johan Unenge har lång erfarenhet av såväl skrivande som tecknande. Förutom böcker och serier har han skrivit manus för TV och film. Han är en av skaparna av Eva & Adam, Livet enligt Rosa och Gyllene Knorren och har på egen hand gett ut ett trettiotal böcker. Genom otaliga besök i skolor har han en inspirerande och självklar kontakt med sina unga läsare. Johan Unenge är därför en synnerligen lämpad läsambassadör”.
Läsningen bland unga har minskat drastiskt de senaste 5 åren och det är en tuff uppgift som Unenge har framför sig. Läs hur han ska ta itu med sin uppgift på läsambassadörens egen hemsida.
Johan Unenge kommer till Skåne i november då Region Skåne anordnar Hässleholmsdagen, en heldagskonferens om barn- och ungdomslitteratur.

onsdag 28 september 2011

Första allmänna visningen av utställningen

Idag onsdagen den 28 sept är första allmänna visningen av utställningen. Det är drop in som gäller. Vi hoppas på en lagom grupp. Jag som ska visa heter Mia Dimblad och jag kommer att berätta lite om de olika inslagen i utställningen. Vi får höra något om alfabetets spännande historia, lite om språk och språkhistoria och om läsningens betydelse i historien och idag. Vad händer när vi läser? Visningen beräknas ta en dryg halvtimme.

fredag 23 september 2011

Tema Läsning x3

Greppa boken - fatta livet
I onsdags, den 21 september, var det dags för den första föreläsningen i hösten tema, läsning, som biblioteket anordnar tillsammans med ABF. Gäst var Torgny Karnstedt, en oförtröttlig läsinspiratör som många år åkt runt bland skolor för att prata om läsning, språk och böcker.

Vi fick historier, Torgnys egna historier om sina barn och hur de lärt sig använda språket, historier om de ungdomar han mött på föreläsningsturnéerna under åren och vilka reaktioner han fått av eleverna på skolorna. Vi förstod också att det har hänt mycket vad gäller barns och ungdomars läsning de senaste åren.

Han berättade om en lärare som under sitt första år satte IG i svenska på alla sina elever. Vilket liv det blev på skolan, på rektorn och inte minst på föräldrarna. Eleverna hade ju G med sig från grundskolan. Men det visade ju sig att de tester som läraren hade gjort med eleverna visade att de flesta låg på en sjätteklass nivå vad gällde läsförståelse, och vissa så lågt som tredjeklass!

Torgny, som själv har en bakgrund både inom industrin och byggbranschen, visade oss ett mycket konkret exempel på språkets betydelse som han brukade använda mot framförallt byggelever. Han visade på en avbruten stump av en måtttstock och frågade retoriskt vilket hus man kunde bygga med ett sådant.

- Det blir ett litet hus, konstaterade både han och hans byggelever.

- Men om du ska bygga ett liv och bara hade ett språk som var så begränsat, fortsatte Torgny. Vad blir det då för ett liv?

- Ja, det blir ju ett litet liv, kunde vi alla konstatera.

Det var ett genomgående tema under föreläsningen, aha-upplevelser som förmedlades via Torgnys egna historier.

Han ville säkert få fram den minskade läsningen av böcker har betydelse i negativ riktning både för ungdomarna själva och för hela samhället (vilket jag är den första att skriva under på). På ett plan lyckades han med det, men tyvärr blev historierna lite för många och jag (man?) satt och väntade på grundhistorien, vad han egentligen sagt för att alla elever skulle bli så påverkade och förändrade?

Jag upplevde att den ursprungliga frågan hängde lite kvar i luften efteråt;
Varför fattar vi livet när vi greppar boken?
Vi som var där ville ju så gärna. Både få bränsle och inspiration till läsargument i vårt dagliga möte med ungdomar och biblioteksbesökare och stärkas i vår egen uppfattning om att vi står på de godas sida i litteraturens tjänt. Det skulle vara spännande att höra om de eleverna i publiken uppfattade ett svar på frågan.

Lite övriga fakta om Torgny: Den egna läshistorien börjar med ett IG i svenska, men med slumpens och längtans hjälp får han upp ögonen för läsningen och att skriva dagbok blir vägen in i i skrivandet. (Hans egen dagbok stals av Lasse Strömstedt och förlaget ringde upp och erbjöd möjligheten att skriva en bok). Boken Låtsaskungen från 1996 har i år fått en uppföljare; Tro, hopp och jävelskap. Den ges ut eget förlag.

Torgny har också arbetat mycket med ABF projektet Läs för mig , pappa som drivits tillsammans med facket. Det projektet fick ytterligare ett pris idag den 23 september 2011:

Nästa Tema Läsning är onsdag 26 oktober kl. 19 på biblioteket. Läsa varandra med Liza Haglund. Då får vi vägledning i att prata om de stora livsfrågorna med ungdomar.

söndag 18 september 2011

Invigningen!




Nu är utställningen på banan, högtidligen invigd. Det bjöds på tal av både kreatör Ann Hingström och initiativtagare Mia Dimblad, bandklippning av kulturnämnden 1:e vice ordförande Ann-Christin Johnsson. Cider, frukt och inte minst bokstavskex med tuggmotstånd som det anstår bokstäver av rang. (fullkorn var de bakade av) Boktipshjulet väckte förtjusning. Spännande detaljer, lärorika skyltar, spel och lekar väntar...och man kan krypa in i Läskojan och mysa med en bok när man behöver pausa från faktainlärning, lekar och spel.

onsdag 14 september 2011

Byggelibygg och montera

Nu är producenten Ann i full gång med att få utställningen på plats. Idag kom hela rasket till biblioteket och Ann satte igång. Här är några bilder från dagens aktiviteter.





fredag 9 september 2011

NU är det äntligen dags!

16 september kl 15.00 händer det!
Utställningen Varning! Läsning pågår invigs och premiärvisas på stadsbiblioteket i Hässleholm.
Alla får komma! Ann-Christine Johnsson, 1:e vice ordförande i Kulturnämnden inviger. Mingel och visning med Ann Hingström.

I våra huvuden har utställningen funnits länge, för personalen har varit med i hela processen när  producenten Ann Hingström har förverkligat  sin idé om att det går att göra en utställning om läsning.

Inspirationen kommer ur läsningen av Alberto Manguels bok En historia om läsning.
Utställningen är på väg från ett förråd i Svedala och på onsdag 14 september kommer den att börja monteras på stadsbiblioteket. Jättespännande!